Leskist Middeleeuwse stad voor de basisscholen

  Ter ere van 800 jaar stad heeft Cultuurwerft de leskist Middeleeuwse Stad aangeschaft en stelt deze beschikbaar aan alle basisscholen in Geertruidenberg. De leskist is ontworpen door Erfgoed Brabant.

  In de klas wordt een middeleeuws landschap uitgerold in de vorm van een vloerkleed. Waar zouden de boeren het land gaan bewerken? Wat is de beste handelsplek? Op welke plaatsen wilden de mensen graag wonen? Hoe ontstond een stad? Met behulp van een kasteel, boerderijen, huisjes, een klooster en een stadhuis krijgt de middeleeuwse stad langzaam maar zeker vorm. Daarna onderzoeken de leerlingen in kleine groepjes het leven in de middeleeuwse stad aan de hand van historische bronnen.
  De kinderen gaan aan de slag met opdrachten. Ze krijgen een rekenopdracht met middeleeuwse munten en een boodschappenlijst. Verder mogen ze een klucht voor het volgende carnaval bedenken en ze bestuderen een stadszegel. Ook maken ze kennis met monnikenwerk: schrijven op echt perkament.
  In de opdrachten worden verschillende thema’s over het leven in de middeleeuwse stad behandeld die ook in de reguliere lesmethodes aan bod komen, zoals: de markt, feest, bestuur en rechtspraak, eten, wonen, kleding, geloof, boerenleven en oorlog. Welk lot wacht je als boer, burger, geestelijke of edelman? Dit ontdekken de leerlingen tijdens het standenspel. Elke keer blijkt de edelman te winnen...

  De leskist in de praktijk

  Meer informatie over de inhoud?
  Klik hier of neem contact op met Cultuurwerft info@cultuurwerft.nl