• *

Museumschatjes

- Museumbezoek groep 5/6/7/8 -
Noord-Brabant is rijk aan musea met de meest uiteenlopende collecties. Wat al deze musea gemeen hebben, is dat zij een schatkamer zijn van voorwerpen die om de een of andere reden de moeite van het bewaren waard zijn. Maar wat is waarde eigenlijk? Daarover gaat het project Museumschatjes. Museumschatjes is gratis voor basisscholen in Brabant, maar er zijn een beperkt aantal plaatsen.

Voor het bezoek aan het museum worden de leerlingen eerst aan het denken gezet over de vraag wat een voorwerp eigenlijk waardevol maakt. Een voorwerp is niet alleen waardevol omdat het letterlijk veel geld waard is, maar ook omdat het bijvoorbeeld heel zeldzaam is, of omdat er een bijzonder verhaal bij hoort.

Na deze inleidende les volgt het museumbezoek. Aan de hand van een gerichte opdracht gaan de leerlingen in groepjes op zoek naar een voorwerp dat een bepaalde waarde vertegenwoordigt. Na afloop van het project Museumschatjes zullen leerlingen op een andere manier naar oude voorwerpen (erfgoed) kijken.

Museumschatjes 2018-2019
De inschrijving voor Museumschatjes 2018 gaat open op maandag 14 mei 2018 om 9:00 uur. Dan komt op de website van Erfgoed Brabant de link naar het inschrijfformulier. 
Na inschrijving ontvang je in de week van 27 augustus het lesmateriaal op school. Ook in die week komt de lijst met musea online te staan op bovengenoemde pagina. Je moet dan nog zelf een afspraak maken met het museum van jouw keuze.
Het museumbezoek moet plaatsvinden tussen 1 oktober 2018 en 1 maart 2019.